"למה השנה 2019 ונשים עדיין סובלות ממחזור??" היה משפט שפלטתי כמה פעמים בתחילת השנה וכנראה גם בשנים עברו בכל פעם שהרגשתי צורך להאט כתוצאה מהמחזור. המחזור שלי על גלולות היה מלווה בהתכווצויות ומיגרנות הורמונליות אך גם עם זרימה חלשה וקצרצרה – ובכל זאת שנאתי את המחזור שלי כקונספט. אני כבר לא מדברת על כך שחלק מאיתנו נגעלות מהמחזור של עצמנו, אלא שהרגיז אותי כל כך שיש משהו ביולוגי שטבוע בי, מאט אותי ובמובן מסוים הופך אותי לנחותה, בהשוואה לגברים. אז תגידו לי אתן – מי צריך את זה??
להכיר מחדש את הווסת
כשהפסקתי לקחת גלולות, עוד מעט חצי שנה מאז אותו יום, מה יהיה בגורל הוסת שלי היה בגדר תעלומה. שמעתי על נשים שקיבלו מחזור בדיליי, נשים שהמחזור שלהן לא היה סדיר או פתאום קשה וכואב במיוחד – שלל תופעות שמאוד הרתיעו אותי. לשמחתי המחזור שלי התגלה כסדיר מאוד, קצת חזק יותר מאשר עם גלולות אבל הדבר הכי משמעותי שגיליתי: אני מתנהגת בצורה שונה לאורך כל שלבי המחזור.
הגילוי הזה הפתיע אותי מכיוון שלא עשיתי מאמץ לעקוב אחר הביוץ שלי כשרק ירדתי מהגלולות ובכל זאת, שמתי לב שיש תנודות בהתנהגות וגם במצב הרוח שלי בהתאם לתקופות השונות של המחזור. תוך פרק זמן קצר מאוד הצלחתי לגלות דפוס במידת האנרגיות והמוטיבציה בימים שלאחר המחזור לעומת הימים שאחרי הביוץ ובקדם הוסת. חשבתי שהגילוי הזה כל כך מרתק ועם זאת גם די מטלטל בהתחשב בעובדה שבמשך שנים וכל חיי כאישה בוגרת, כלל לא הייתי מודעת לזה.
ארבעה שלבי המחזור
המחזור הוא למעשה שורה של תהליכים הורמונליים שמתרחשים אצלנו בגוף כאשר הווסת הוא תהליך של הדימום עצמו, אז הרבה פעמים כשאנחנו מדברות על מחזור – אנחנו למעשה מתכוונות לווסת. המחזור שלנו מתחלק לארבעה שלבים, בדומה לכך שהשנה מבוססת על ארבע עונות. מסתבר שגם בגוף שלנו יש חלוקה טבעית ממש כמו בטבע וההיבט הזה נלקח מאיתנו כשאנחנו לוקחות גלולות. היות ולא היה לי שום הכרח גופני לקחת גלולות (שחלות פוליציסטיות או אנדרומטריוזיס), פתאום הבנתי עד כמה גדול היה הנתק בין התפיסה שלי של הגוף שלי לבין המצב כיום כשאינני לוקחת גלולות.
ארבעת שלבי המחזור הם:
+ שלב הופעת הווסת
+ השלב הפוליקולרי שנמשך עד היום ה-13 של המחזור
+ שלב הביוץ שנמשך מהיום ה-13 עד היום ה-16 של המחזור
+ השלב הלוטאלי, שנמשך מהיום ה-16 עד היום ה-28
כמובן שכל זה מתבסס על כך שהמחזור סדיר, אצל כל אישה זה יכול להיות קצת אחרת ויש נשים שהמחזור עצמו אצלן קצר מ-28 ימים.
השפעת שלבי המחזור על מצב הרוח
כשסיימתי גלולות שמתי לב בהתחלה לשתי חלוקות עיקריות במחזור שלי: בשלב שאחרי הוסת ועד אחרי הביוץ היה השלב שבו הייתי אנרגטית מאוד, כמעט על קוצים, קצת חרדתית מהרגיל, מינית מאוד ותקשורתית מאוד. בשלב השני שמתי לב לדעיכה וגיליתי מעין מצב של ירידת מתח שהתבטא בכך שהייתי איטית יותר ובעלת מוטיבציה נמוכה מהרגיל. ככל שהתחלתי לקרוא יותר על שלבי המחזור, שמתי לב לניואנסים המשתנים גם בתוך שני השלבים הכלליים שכבר זיהיתי – וזה היה תהליך למידה מרתק.
מה שמעניין בכל העניין הזה, הוא שתמיד מקטינים אותנו הנשים לכדי תופעות PMS והקלישאה (שהיא לעתים נכונה אגב וזה בסדר גמור) היא שאנחנו עצבניות, חסרות סבלנות ורעבות יותר מהרגיל בתקופה שלפני הוסת. כשמבינים עד כמה מורכב המנגנון של הגוף שלנו וכמה הגיון יש בכל שלבי המחזור, רק אז מבינים כמה עוול עושים לנו כבר עידן ועידנים כשמצמצמים את כל מהות המחזור שלנו לוסת ו-PMS.
בשבוע הראשון של המחזור אנחנו עדיין נמצאות בשלב של התכנסות, לפעמים אפילו התבודדות. זה גם השלב של הוסת ולכן אנחנו עלולות לסבול מכאבים, עייפות ואי נוחות. זה השלב להביט אחורה על החודש הקודם ולהקדיש את הזמן הזה לחשיבה וניתוח. זה גם הזמן שלנו להיות עדינות עם עצמנו, לתרגל סלף קייר ולכבד את העובדה שהגוף שלנו צריך לנוח. השלב הזה הוא שלב החורף.
השלב השני של המחזור
זו גם התקופה החביבה שלי בחודש: האסטרוגן ממשיך לעלות ויחד איתו גם התחושות האופטימיות והאנרגטיות. גם מבחינת סקס התקופה הזו מעניינת ביותר: פורפליי ארוך יותר, סקס ארוך יותר, סקס בתדירות גבוהה יותר וגם יותר אוננות – עוד נושא שלא מדברים עליו בכלל בהקשר של נשים. באופן כללי אנחנו מרגישות יותר בטוחות בעצמנו, יותר תקשורתיות, סבלניות והרפתקניות.
מבחינת פרודוקטיביות, זה השבוע להיות הכי יצירתיות, להציב מטרות ולהריץ רעיונות: הכישורים הורבליים והזיכרון שלנו משתפרים פלאים וזה גם השבוע לקבוע דברים שאנחנו ממש שונאות לעשות: כמו חיסון או ביקור אצל רופא שיניים כי אז סביר להניח שנעבור אותם בקלות רבה יותר, גם מבחינה גופנית וגם נפשית.
מבחינה פיזיולוגית זה גם השלב שבו תהליך בניית השריר שלנו מהיר יותר ואנחנו שבעות ממנות קטנות יותר.
השלב השלישי של המחזור
מדובר בשלב הקצר ביותר והוא שלב הביוץ. בשלב הזה האסטרוגן ממשיך לטפס ומעצים את כל התחושות שהרגשנו בשלב השני. השלב השלישי של הביוץ הוא תקופת הקיץ: השלב שבו אנחנו בטוחות ביותר במראה החיצוני שלנו, השלב שבו אנחנו רוצות הכי הרבה סקס (לעתים גם קוויקי ולא רק סקס ממושך). זה זמן מעולה לתכנון פעילויות על חברים, לניהול שיחות חשובות וזו בעצם נקודת השיא של האנרגיות שלנו בכל החודש.
זה גם השלב שבו הטסטסטורון שלנו נמצא בשלבי עלייה, מה שאומר שאנחנו נוטות להיות אימפולסיביות ותחרותיות יותר – מה שבהחלט אפשר ורצוי למנף לצרכי עבודה.
מצד שני והתייחסתי לזה גם בתחילת הפוסט: זה גם יכול להיות שבוע שבו תרגישו קצת יותר חרדתיות ובסטרס – אני אישית מרגישה את זה היטב ומעניין לראות איך זה משתלב גם עם מצב רוח מאוד אנרגטי. זה פן בעצמי שלא הכרתי בכלל כל השנים על גלולות.
השלב הרביעי של המחזור
הגענו לשלב הסתיו, לשלב ההתכנסות ודעיכת האנרגיות, נפילת המתח. שלב שבו אנחנו מרגישות כבדות יותר גם בחשיבה וגם בגוף, מעורפלות יותר. השלב שבו אנחנו חושקות במאכלים מנחמים ועתירי קלוריות. זה השלב שבו גם אם מתחשק לנו לעשות סקס, לוקח לנו הרבה יותר זמן להיכנס "לעניינים" ולכן אולי זה הזמן להכיר צעצועים מעניינים לשגרה או פשוט לקחת את הזמן שלכן ובקצב שלכן.ת
זה הזמן לסיים פרוייקטים, לסגור קצוות ולהאט את הקצב. בחלק השני של השלב הזה כנראה שתתחילו להרגיש PMS וכדאי לפנות את לוח הזמנים במידת האפשר מאירועים גדולים שבהם תתבקשו להתרועע עם הרבה אנשים כי רוב הסיכויים שלא תהיו בסטייט אוף מיינד המתאים לעשות את זה. יש מחקרים שמראים שאנחנו צריכות יותר מגע בשלב הזה וגם אם היצר המיני יורד, הצורך בחיבה גופנית אחרת דווקא עולה.
כמה דברים שכדאי לדעת
אמנם כתבתי כאן בקווים כלליים מה אנחנו חשות בשלבי המחזור, אך חשוב לדעת שכל אישה היא שונה ולכל אישה יש מחזור שונה – כך שאין באמת דרך ליצור הכללה גורפת.
המטרה של הפוסט הזה היא בין השאר לגרום לנו להבין שלגוף שלנו יש קצב שונה לאורך כל החודש, בין אם אנחנו נמצאות על גלולות וגם אם לא, אנחנו לא יכולות לצפות ממנו לתפקוד בקצב אחיד ותפוקה אחידה בכל ימות החודש. לכן, במקום להרגיש מתוסכלות ולכעוס על עצמנו, אנחנו צריכות להביט על הלו"ז שלנו בראייה חודשית ולשבץ אירועים ומטלות בהתאם לנקודות החוזק והתורפה שלנו במהלך החודש. התפיסה הזו שנובעת מהסתכלות פנימית על הגוף והמחזור שלנו, יכולה לשנות את האופן שבו אנחנו עובדות, עושות סקס, מתקשרות עם אנשים ומרגישות לגבי עצמנו – ומדהים להבחין בכך.
אז ספרו לי על המחזור שלכן בתגובות ובואו נפתח את זה לדיון: חוץ מהביטוי הפיזי המובן מאליו בווסת, לאיזה עוד תופעות אתן שמות לב כל חודש?
פודקאסט מעניין בנושא הזה שגם מציע פתרון דומה למעקב אחר המחזור גם עבור נשים שאין להן מחזור סדיר/ בהריון/ מניקות/ על גלולות/ בגיל המעבר/ טרנסג'נדריות – לחצו כאן.
רפרנסים נוספים בנושא:
– התאמת הרגלי העבודה למחזור, כאן
– מידע נוסף על שלבי המחזור, כאן