נדמה לי שאין רכיב טרנדי ומבוקש יותר מויטמין סי בימינו. המודעות לנוגדי חמצון עולה בקרב חובבות הסקין קייר, אך גם בלי שום קשר: מדובר ברכיב שכולן מדברות עליו גם אם לא ממש ברור למה. יש תחושה שזה נתפס כרכיב ש”צריך” לשלב בשגרת הטיפוח גם אם לא בדיוק ברור איך ולכן סיסטר כאן כדי לעשות סדר בדברים.
אז היוש ויטמין סי, בואו נכיר.
מדובר כאמור בנוגד חמצון שאמור להגן על העור מפני נזקי הסביבה, לחזק את ההשפעה של מקדם ההגנה שמניחים מעליו בבוקר, להעניק גלואו ומראה אחיד יותר- ואפילו לשפר את מראה הפגמים בעור. ויטמין סי מתחלק לכמה נגזרות כאשר הנגזרת הכי אפקטיבית ושנחקרה הכי הרבה – היא חומצה אסקורבית. חוץ ממנה יש גם נגזרות נוספות כמו: Ascorbyl palmitate, Ascorbyl glucosamine, Ascorbyl tetraisopalmitate ועוד.
עד כאן נשמע טוב, נכון? אז זהו, שאחת הבעיות הכי גדולות עם ויטמין סי ועם חומצה אסקורבית בפרט נעוצה בחוסר היציבות של החומר. מדובר ברכיב שאם הוא אינו מאוחסן נכון, אם הוא מגיע באריזה לא נכונה ואם מתמהמהים להשתמש בו – הוא מתחמצן והופך לחסר תועלת. ככל שהזמן יתקדם, הפורמולה תתחמצן עוד ועוד עד שתהפוך לחסרת תועלת.
זו אגב הסיבה שחברות קוסמטיקה מפתחות כיום מוצרים עם נגזרות שונות של ויטמין סי שאמורות להעניק יציבות, חלקן אפילו על בסיס מים – מה שהופך את המוצר להרבה יותר ידידותי למשתמשת. האמת? אני כבר לא מתקרבת לכל מיני נגזרות למיניהן ומוצאת שהן לא תורמות לי בשום דבר. כל היתרונות של ויטמין סי שציינתי בתחילת הפוסט מורגשים בדרך כלל כבר מהשימושים הראשונים במוצרי חומצה אסקורבית בריכוז 5% לפחות – אחרת אני לא רואה טעם לטרוח, אך כמובן שזה כבר עניין אישי ויש הרבה שמדווחות על תוצאות טובות גם עם נגזרות אחרות של הרכיב.
סדר פעולות שימוש
רוב מוצרי ויטמין סי הם סרום וככזה משתמשים בהם ביום או בלילה, אחרי שגרת הניקוי והטונר – ולפני הלחות ומקדם ההגנה. כדי להחליט האם אני משתמשת במוצר בבוקר או בערב אני בוחנת שני פרמטרים: ריכוז החומר – חומצה אסקורבית בריכוז 20% ומעלה תמיד תהיה מבחינתי מיועדת לערב ופורמולה: פורמולה סופר דביקה תהיה מיועדת לערב גם כן, בשאר אין מניעה (ואפילו מומלץ) להשתמש במהלך היום. כמו כן, יש מותגים רבים כמו דה אורדינרי למשל, שטוענים בתוקף שלא מומלץ לשלב חומצה אסקורבית עם ניאצינאמיד כי הם מבטלים אחד את השני כביכול, אבל ברוב המקרים הטענה הזו אינה נכונה ולכן לא הייתי לוקחת את זה קשה מדי.
אני ממליצה בחום זה לאחסן את המוצר בתוך אריזת הקרטון שלו, להתחיל לעשות בו שימוש מיידי (כלומר לא לשמור מוצרי ויטמין סי כגיבוי, חבל על הכסף) ולהבחין מתי הצבע שלו הופך לצהוב באופן ניכר – אז זה סימן שהמוצר שבידיכן התקלקל ואין טעם להמשיך להשתמש בו.
אני לגמרי מאמינה שויטמין סי יכול להועיל לכולן ולכל סוגי העור, רק שלמצוא את המוצר בפורמולה ובריכוז המתאימים עלול להיות טריקי. עכשיו בואו נדבר על היכל התהילה של מוצרי ויטמין סי באוסף שלי וכמה פיילים:
Mad Hippie Vitamin C serum: אני מודעת היטב לכך שמדובר במוצר קאלט בקרב חובבות הטיפוח בארץ אך צר לי להודות: לא התחברתי אליו. מעבר לכך שאני כאמור לא ממש מתחברת למוצרים המובססים על נגזרות אחרות של ויטמין סי חוץ מחומצה אסקורבית – פשוט לא יכולתי להשתמש במוצר הזה. המאד היפי, בשונה מכל מוצר אחר שאי פעם ניסיתי מתכדרר עליי לחלוטין בשימוש על גבי העור. מעבר לכך שזה מעצבן לאללה, לא מצאתי סיבה מדוע זה קורה, כי אני לא מאלו שמעמיסות בשלבים ובחומרים, בטח שלא בבוקר. בקיצור, נפרדנו כידידים. ניתן להזמין כאן.
Glossier Super Glow: הסופר גלואו הוא כנראה המוצר הכי חסר תועלת שאי פעם השתמשתי בו. הוא מבוסס על נגזרת ויטמין סי בפורמולציה מימית עם מגנזיום והוא פשוט הרגיש כמו לטפטף כמה טיפות מים על הפנים כל יום ללא שום תכלית. המוצר הזה לדעתי הוא בדיחה למי שמחפשת מוצר ויטמין סי אפקטיבי והיתרון היחידי בו במקרה הזה (שהוא בעצם חיסרון): הבקבוקון כל כך קטנטן עד שסיימתי אותו מבלי לשים לב בכלל. ניתן להזמין כאן.
Mabel+Meg Lumilixir: אנחנו מתחילות להיכנס לליגה של הגדולים עם מוצר שאני ממליצה בחום לכל מי שרוצה להיכנס לתחום. לייבל+מג נראה כמו המותג הכי גימיקי שמככב כל הזמן באינסטגרם ובכל זאת הם הפתיעו עם מוצר חמוד מאוד שבאמת נותן עבודה. הלומיליקסיר אמנם גם הוא מבוסס על sodium ascorbyl phosphate שזו נגזרת יציבה של ויטמין סי, אבל אני מוצאת שהוא בכל זאת אפקטיבי ובשל כך מתאים למתחילות. עם פורמולה מצומצמת, תוספת של חומצה היאלורונית והנחה מעולה מתחת למייקאפ – זה סרום מצוין לשעות הבוקר כי הוא לא דביק וידידותי למשתמשת. ניתן להזמין כאן.
The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder: דה אורדינרי נחלו במידה מסוימת כישלון עם מוצרי ויטמין סי עד היום. המוצר הכי אפקטיבי שלהם היה מוצר על בסיס חומצה אסקורבית בריכוז 23% שהיה מאוד גרגירי ולא פרקטי לשימוש עבור המשתמשת הממוצעת. חוץ מזה יש להם גם כמה נגזרות ויטמין סי, חלקן בפורמולציה מימית וחלקן בשמן קוקוס (?) שלא נחלו הצלחה אדירה גם כן.
אבקת החומצה האסקורבית הטהורה זה הניסיון שלהם להגן על כבודם האבוד והרעיון הוא שמערבבים כפית קטנטנה של החומר (הוא מגיע עם אפליקטור) יחד עם הסרום שלכן בערב ומניחים על העור. ייאמר לזכותם שהאבקה גרוסה מאוד דק ומתערבבת בקלות עם כל סרום שתחפצו לערבב איתה. זה גם מאוד on brand מצדם לייצר מוצר שדורש התאמה אישית ברמה כזו. מצד שני: האם זה הכרחי? האם כל ערב אני באמת צריכה לעסוק בשיקויים ובערבובים הללו? אני מודה שלא התלהבתי. מה שכן – המוצר הזה מספק תחושת עקצוץ ואפילו צריבה על העור, לא משנה עם איזה סרום תערבבו אותו, אז זה לא סיפתח טוב לויטמין סי אם אתן מתחילות. ניתן להזמין כאן.
Drunk Elephant C-Firma Day Serum: הפעם מדובר כבר באחד ממוצרי ההולי גרייל שלי אבל בהחלט לא מוצר שיתאים לכל אחת. ראשית, הוא עולה 80$ וכרגע גם דורש ייבוא מיוחד לארץ. שנית, הוא מבוסס על חומצה אסקורבית בריכוז 15% ואני מכירה כבר כמה משתמשות שהעור שלהן הגיב לא טוב לפורמולה. דבר נוסף ואחרון: יש למוצר ריח מאוד דומיננטי והוא נשאר כל היום, זה לא ניחוח שמתפוגג בסמוך להנחה. מוצרי ויטמין סי לא ידועים בניחוח הנעים שלהם אז זה לא מוצר שמיועד לבעלות רגישות לריחות.
אז למה בכל זאת אהבתי אותו? כי הוא מבוסס על ריכוז אפקטיבי מאוד של חומצה אסקורבית, בפורמולה יפיפייה עם שלל רכיבים לחותיים. הוא נראה שמנוני כשמתיזים אותו מתוך המשאבה האטומה אך לא מתקבל שמנוני על העור ומשמש כבסיס טוב לאיפור – ובעיקר כי הוא אכן מספק את הגלואו היפה הזה כמו שרק מוצרי ויטמין סי טובים יכולים. הוא מעניק מראה קורן, חיוני ויפיפה על בסיס יומיומי.
אם אתן בכל זאת בעניין, ניתן להזמין אותו כאן.
אמפולות ויטמין סי של Mesoestetic: מדובר במותג חדש יחסית שחדר בחודשים האחרונים לשוק הישראלי ואני מודה שהערכים שלו עומדים בקנה אחד עם גישת הטיפוח שלי. מדובר במותג מקצועי המעניק טיפולים אינטנסיביים למדי בשילוב עם מוצרים שניתן להשיג רק אצל קוסמטיקאיות מורשות ולכן גם האמפולות אינן זמינות לקנייה באופן עצמאי. לא התנסיתי בטיפולים מבית המותג ולכן אינני יודעת להעיד על טיבן אבל באמפולות הייתי רוחצת אילו הייתה לי אפשרות: פורמולה בריכוז 20% של חומצה אסקורבית המיועדת לטיפול של פעם בשבוע בלבד. המוצר מרגיש דביק מאוד ולכן מיועד לשימוש רק בערב ומצאתי שכבר מן השימוש הראשון הוא מעניק גלואו יפה לעור.
Lixir Vitamin C Paste: מוצר הולי גרייל נוסף שלמעשה החליף לי את השימוש בסרום של הפיל השיכור זו המסיכה של ליקסיר. אני מניחה אותה על העור למשך דקה ושוטפת בכל בוקר, לאחר מכן אני ממשיכה בשגרת הטיפוח הרגילה שלי הכוללת לחות ומקדם הגנה. חוץ מהריח הלא נעים האופייני לויטמין סי שעליו דיווחו כמה משתמשות (אני אפילו מחבבת אותו!), מדובר במוצר פנטסטי שמעניק מראה חיוני וקורן יותר לעור הפנים כבר מהשימוש הראשון. בסופ”שים אגב, אני משאירה את המסיכה עליי לפרק זמן ארוך יותר, כמו מסיכת פנים רגילה. מוצר אפקטיבי מאוד למי שמחפשת חומצה אסקורבית בריכוז טוב (10%) שנוחה לשימוש וידידותית למשתמשת. ניתן להזמין כאן.
garden of wisdom vitamin c serum 23% + ferulic acid: המותג שנועד לתת פייט לדה אורדינרי אכן הצליח היכן שהם כשלו, באמצעות מוצר המבוסס על חומצה אסקורבית בריכוז 23% בתוספת עם חומצה פרולית שגם היא אנטי אוקסידנט עצמתי והשילוב ביניהם לא פחות מנפלא. מדובר בפורמולה דביקה ומעט שמנונית, המתאימה לדעתי בשל כך לשימוש בערב בלבד. תוסיפו לכך גם אריזה אטומה עם תג מחיר של עשרה פאונד בלבד (לפני הורדת מע”מ) וקיבלתן מוצר מעולה של מותג מאוד מבטיח, את הפוסט שכתבתי בנושא תוכלו למצוא כאן ואת הלינק למוצר תמצאו כאן.
DCL C Scape High Potency Night Booster 30: אני שמחה מאוד שהתנסיתי במוצר הזה בדוגמית בלבד, כי הייתי מאוד מתעצבנת אילו הייתי מוציאה עליו 108 פאונד לא כולל מיסים ומשלוח (!). על פניו זה נראה כמו פסגת האולימפוס לחובבות ויטמין סי, גם מבחינת תג המחיר כמובן אבל גם מבחינת הריכוז של החומצה האסקורבית, אך לדעתי לא זה המצב ותנו לי להסביר לכן מדוע: ראשית, אני לא משוכנעת שבריכוזים כאלה יש תועלת אמיתית לעור הפנים. הרבה מחקרים מראים שלעור יש יכולת לספוג עד 20% חומצה אסקורבית ולא מעל זה, כך שאני לא בטוחה שבקפיצה בין 20% ל-30% יש הצדקה ממשית.
שנית, המוצר הזה מגיע עם הפורמולה הכי דוחה שנתקלתי בה ואני משוכנעת שהיא תשרוף מעבר לגבולות הסביר למשתמשת הממוצעת. אם אתן רוצות פורמולה כל כך לא אלגנטית, מוטב שתלכו על החומצה האסקורבית של ויטמין סי, אותה ניתן להזמין כאן ועולה בערך עשירית מהמחיר של ה-DCL, עליו אני ממש לא ממליצה. ניתן להזמין אותו כאן (אם אתן בכל זאת מעוניינות משום מה).
מקווה שעשיתי לכן קצת סדר במושגים!
לפוסט הזה יש 22 תגובות
פוסט מצוין!!
ואיך זה שלא סקרת / לא השתמשת בסרום ויטמין C של דרמה אי?? אשמח לשמוע דעתך עליו….
עולה כמה גרושים באייהרב.
https://il.iherb.com/pr/Derma-E-Vitamin-C-Concentrated-Serum-Hyaluronic-Acid-2-fl-oz-60-ml/72561
וגם: לא סקרת אז בטח לא השתמשת גם במוצר של InstaNatural נכון?
https://il.iherb.com/pr/InstaNatural-Vitamin-C-Serum-with-Hyaluronic-Acid-Ferulic-Acid-Anti-Aging-1-fl-oz-30-ml/71847
גם על זה הייתי שמחה לשמוע דעתך….
וגם על זה של דה ויטה….
https://il.iherb.com/pr/p/23002
בקיצור, את עוד לא יכולה לצאת לפנסיה 🙂 דעתך נדרשת כאן!!
תודה רבה!
נראה לי שאני מסודרת לבינתיים 🙂
אני מאד אוהבת את הסרומים של דרמה א ושל דה ויטה (ויטמין סי כן) שניהם עושים עבודה מעולה. אני משתמשת בדרמה א וכשהוא לא במלאי מזמינה את דה ויטה. ההבדל הוא במחיר…
היי, פוסט נהדר…
שתי שאלות חי אליך 🙂
1. אני חובבת ויטמין c, ובדומה, גם רק בתצורה של חומצה אסקורבית – מה דעתך על ה c source של taim או על ה skin care 20% vitamin c + e?
גם אם לא התנסתי, יצא לך לשמוע עליהם?
הנסיון שלי עם ריכוזים של 20 הוא חיובי…
2. הבנתי שיש לחכות אחרי חומצה אסקורבית 20 דקות לפני שאר הרוטינה, ולהניח אותו על עור נקי לפני כל שלב אחר, זה משנה בעיינך מתי?
היי, פוסט נהדר…
שתי שאלות חי אליך 🙂
1. אני חובבת ויטמין c, ובדומה, גם רק בתצורה של חומצה אסקורבית – מה דעתך על ה c source של taim או על ה skin care 20% vitamin c + e?
גם אם לא התנסתי, יצא לך לשמוע עליהם?
הנסיון שלי עם ריכוזים של 20 הוא חיובי…
2. הבנתי שיש לחכות אחרי חומצה אסקורבית 20 דקות לפני שאר הרוטינה, ולהניח אותו על עור נקי לפני כל שלב אחר, זה משנה בעיינך מתי?
היי יעל, לא מכירה את המוצר. לגבי השאלה השנייה שלך – מכירה את ההנחייה הזו חושבת שהחיים קצרים מדי להמתין כל כך הרבה זמן בין מוצרים לכן אני לא מקפידה על זה – אין לי וכנראה גם לרוב האנשים זמן להפוך את שגרת הטיפוח לסאגה שלמה
אחלה פוסט:-) יש גם את הערכה של קליניק שמגיעה באריזות סגורות לכל יום שזה מושלם לקחת לנסיעות ובכלל כדי לשמור על יציבות החומר וזה גם זמין בפארמים שזה עוד יתרון..
מומלץ
בטח עם כל המשלוחים שאנחנו עושות המוצרים מתקלקלים עוד בדרך בדואר,עם החום הזה :0
היי.
תודה על כל הפוסטים. רוב שיגרת הטיפוח שלי מורכבת מהמלצות שלך. אני מרגישה שאני לומדת המון בזכותך.
מה דעתך על הויטמין c של klaris ?
בנוסף, כאשר אני שמה אותו על העור, אני מרגישה ממש חום כזה, ממש לכמה שניות… זה נשמע תקין ? או סימן למשהו לא מתאים ?
היי.
כבר רוב שגרת הטיפוח שלי בנוייה על הממלצות שלך .
ובעיקר אני מרגעשה שאני לומדת מלאא ! ורכושת נכון וטוב יותר בזכותך.
שאלות-
מה דעתך על הויטמין c של klairs ?
כאשר אני שמה אותו, על עור נקי, לפני הכל, אני מרגישה חום חזק לכמה שניות… זה תקין ? או נשמע סימן לא מתאים ?
תודה !!
לא ניסיתי אותו בעצמי אבל הוא אמור להיות משובח וכמה מהקוראות שלי ממש אוהבות אותו. אם חוץ מתחושת החום העור שלך מגיב אליו טוב אז זה בסדר.
היי לובה
האתר שלך מ ע ו ל ה
אני בת 35 עם עור מעורב/שמן (בקיץ יוצאים לי קצת נמשים)
מעולם לא השתמשתי בחומצות/סרום.
האם אני יכולה להתחיל להשתמש בסרום שמכיל ויטמין C וחומצה הילאורנית? (למשל: Derma E) או שעדיף סרום בעלי רכיבים אחרים?
שאלה נוספת: מתי לדעתך אוכל להתחיל להשתמש במסכה של + Andalou Glycolic mask דלעת דבש שעליה המלצת?
תודה
היי סיון, אין שום בעיה שתתחילי להשתמש בשני המוצרים שהזכרת
היי
אני עם עור שעדיין נוטה לפצועים למרות גילי המתקדם..
אני נמנעת מכל מוצר המכיל שמן.. איזה ויטמין סי יכול להתאים?
אגב קרם ההגנה של elta md שהמלצת פשוט מדהים!
תודה
היי לובה,
האם יש לך מידע על המוצר OZ Naturals Vitamin C Face Serum ?
הוא מכיל ויטמין C ויטמין E חומצה הילורונית ורוז היפ,
רציתי לדעת האם מתאים לעור הסובל מאקנה-אולי ידוע לך?
לא מכירה..
היי לובה. הבנתי שחומצה אסקרובית חודרת לעור בתנאי שרמת ה-PH של העור עומדת על 3.5, איך גורמים לעור להיות ברמת חומציות שכזו בשגרת הבוקר למשל?
ממליצה לך בחום לא להתעסק עם רמת החומציות של העור שלך, שמרי ויטמין C עד ריכוז 15% לשימוש ביום, כל ריכוז גבוה יותר עדיף שתשמרי לערב – זה כל מה שאת צריכה לדעת לגבי זה.
היי לובה, מצטרפת לשאר הבנות פה, באמת אחלה פוסט 🙂
מאחר וויטמין סי והחומצה האסקורבית לא יציבים כפי שהזכרת, האם זה "בטוח" להזמין את המוצרים מחו"ל?
תודה !
לא נתקלתי בבעיות במובן הזה
מעולה תודה (: (:
היי לובה, נחשפתי ממש לא מזמן לבלוג שלך וכך הוספתי לשגרת הטיפוח (שכמעט ולא הייתה קיימת) רכיבים שממש היו חסרים לי. אני בת 35 (עם עור מעורב אך יותר נוטה ליבש) ואומנם עכשיו בשלב של להגביר לחות שהעור שלי ממש צריך (כפי שכתבת שעור עם לחות הוא עור מאוזן), אני בעלת עור לא אחיד עם פיגמנטציה קלה באזורים מסוימים. בזכות הפוסטים שלך הוספתי לשגרת הבוקר שלי טונר לחותי של פיקסי וויטמין סי – המשחה של LIXIRSKIN והסרום של מייבל ומג) . לשגרת ערב הוספתי – ניקוי כפול, חומצה גליקולית (כרגע משתמשת פעם עד פעמיים בשבוע בטונר של פיקסי ) ואת השמן העשיר של קטרינה.לשלב הבא אני רוצה להוסיף גם 2 מהמסיכות שהמלצת עליהן – מסיכת לחות של אנטיפודס וגם מסיכת פילינג אנזימטי של אנדלו ולהתחיל להשתמש ברטינול מרשם רופא.
לאחר כל החפירה הזו יש לי 2 שאלות:
1. איך אדע מתי אוכל להתקדם ולהשתמש בחומצה גליקולית מעל 5 אחוז לדוגמא ובמוצרים של דה אורדינרי?
2. האם שימוש במסיכת פילינג אנזימטי היא במקום השימוש בגלואו טונר של פיקסי לדוגמא וההיפך?
3. האם אפשר להשתמש במסיכה ויטמין סי וליקסירסקין והסרום של מייבל ומג באותו בוקר ?