תרים יד זו שהרגה עציץ לפחות פעם בחייה? ואולי פעמיים? ואולי שלוש? ואולי אפילו יותר מכך? אז גם אני הרגתי לא מעט צמחים בימי חיי וכן, אפילו בדירה החדשה עם התאורה המושלמת והחלונות הגדולים כי כנראה שזה גורל בלתי נמנע, או לפחות כך שכנעתי את עצמי. אך האם התרגלתי לתחושה? לא ולא. למעשה, בכל פעם שזה קרה, חשתי פגיעה אישית – השפלה של ממש, כאילו הצמח החליט להתנכל לי באופן אישי בכך שהחליט להתפגר עליי למרות כל האהבה שהענקתי לו. חוצפה.
כדי לספק קצת נחמה למכאובים שלנו, החלטתי לפנות לקטיה קמינסקי, הבעלים של KAMI, חנות הפרחים האהובה עליי הממוקמת ברחוב שטרן 4 בפלורנטין תל אביב. מהרגע שגיליתי את החנות באמצעות המלצות פייסבוק – התאהבתי. לא רק בגלל מגוון הפרחים המיוחדים והטריים שקטיה מסדרת בחנות כדי לאפשר לנו ליהנות גם מחווית הליקוט, אלא בעיקר בזכות האישיות, האהבה והידע של קטיה לתחום. כמה פעמים כבר יוצא לנו לפגוש אנשים שכל כך אוהבים את מה שהם עושים עד שזה מקרין החוצה? קטיה היא אחד מהאנשים האלה ולכן היה לי ברור שהיא זו שתעזור לכולנו לנהל שלום בית עם העציצים שלנו.
טעויות בגידול צמחים ביתיים
” יש כמה טעויות שאפשר להצביע עליהן אבל העקרוניות שבהן הן מיקום לא מדויק של הצמח ביחס לתאורה בבית ולרוב גם השקיית יתר של העציץ או השקייה ספורדית במרווחי זמן לא קבועים. באופן כללי הייתי אומרת שהבעיה העיקרית בדירות אורבניות היא לא הכיוון של החלונות נניח, אלא העובדה שבניינים צמודים או עצים חוסמים את מקור התאורה. כיוון מערב הוא כיוון מעולה לעציצי בית או כיוון צפון כל עוד יש תאורה טובה, כמובן שתמיד אפשר לכוון את העציץ לנקודות האור המדויקות וזה גם תלוי בצמח עצמו. כמו כן, ממליצה בחום להרחיק צמחים מזרם ישיר של מזגן”.
סימנים שהעציץ במצוקה
” סימן להשקיית יתר הוא שהעלים נראים מאוד עייפים, כלומר לא עומדים ישר אלא נופלים לצדדים. כמו כן, האדמה לחה מאוד או אפילו יש פטריות קטנות שצומחות מחוץ לאדמה או ריח של טחב. מומלץ מאוד לא להגיע למצבים כאלה ואגב, הרבה פעמים סימני זיהוי של עציץ שמשקים אותו יתר על המידה ועציץ שלא משקים אותו מספיק – הם דומים.”
מביאים עציץ חדש הביתה
“הדבר הראשון שצריך לעשות כשמביאים עציץ חדש הביתה זה לבחון את המקומות שרוצים למקם בהם את העציץ מבחינת תאורה ולחות – לפי סוג העציץ. חשוב לוודא שלא ממקמים עציצים שלא מורגלים לתנאים האלה, בפני שמש ישירה שעלולה לגרום להופעת כתמים וכוויות על העלים. כמו כן, חשוב לוודא שיש לצמח ניקוז מספיק טוב.
השקייה נכונה של עציצים
“אנשים שיש להם הרבה צמחים נוהגים לעשות יום השקיה עבורם ומקפידים על אלה שצריכים יותר תשומת לב. אם אתם מתחילים בתחום ולא בטוחים , אפשר לבדוק עם שיפוד עץ , לנעוץ בזהירות כדי לא לפגוע בשורש, וכאשר השיפוד יוצא כמעט נקי – זמן לשתות! אך שוב, לכל צמח יש תנאי השקיה משתנים ,כדי ללמוד על זה לפני שמביאים חבר חדש.
כמו כן, מומלץ מאוד לדשן. היום יש בשוק מגוון מאוד רחב של דשנים: אורגניים, דשנים לשימוש דו שבועי, לפיזור איטי. המים בישראל קשים לצמחי בית ,אם בא לכם לטפח את הצמחים שלכם תמצאו את הדשן שהכי מתאים לשימוש שלכם .”
כלים טרנדיים ונטולי חור ניקוז
“לא כדאי לשתול בכלים האלה. הכלים האלה אמנם מאוד אסתטיים אך הצמחים חייבים ניקוז ולכן מניחים את עציץ הפלסטיק בתוך הכלי הדקורטיבי ולא ישירות בתוכו. ביום ההשקיה מוציאים את העציץ, משקים, מחכים שהמים יתנקזו ומחזירים לכלי החתיך שלכם.”
הצמחים הכי קלים והכי קשים לגידול בבית
“הכי קל והכי פחות מוערך זה פוטוס – הוא יפיפה בעייני,היום ישנם מספר זנים חדשים הוא הכי קל לטיפול, עם דרישות מינימליות לאור והשקיה, אינו רגיש למזיקים, התפתחות עלווה מהירה או בקיצור: התמורה הכי ירוקה במינימום השקעה. ניתן לגדל אותו גם בעציץ וגם בכלי זכוכית יפים רק במים. הצמח הכי קשה לעומת זאת: שערות שולמית, שרך עדין ושברירי שאינו סובל ששוכחים אותו.”
טרנדי או אופנתי?
“הכי חשוב לי כבעלת עסק זה להתאים את הצמח הנכון ללקוח כך שיכניס לביתו אור ושמחה לשנים רבות. אם אין את התנאים המתאימים עדיף לבחור צמח שישגשג מאשר צמח אופנתי. בחנות לרוב יש את הצמחים המתאימים לרוב הבתים התל אביביים, אך עבור הלקוחות שלי שהם פריקים של צמחים אני מביאה את הצמחים המיוחדים והנדירים – ומקפידה להנחות אותם בשבועות הראשונים.”
בנוסף לבצמחי בית ושזירת פרחים, קטיה עוסקת גם בחתונות וסדנאות שזירה פרטיות. לפרטים נוספים הקליקו כאן.