מצחיק שאני שואלת "מה את יודעת על רצפת האגן שלך?", כשבפועל, אני עצמי ידעתי מעט מאוד בנושא – לפחות עד שהתחלתי לחקור אותו באופן פעיל וקראתי ספרים שעוסקים בבריאות נשית. אני אומרת שזה מצחיק כי זה ללא ספק אירוני, אבל בפועל אין שום דבר הומוריסטי בכך שיש לנו איבר כל כך משמעותי בגוף שאנחנו יודעות כל כך מעט לגביו. למעשה, גם כשהוא גורם לנו לכאבים ומסב לנו אי נוחות, גם אז הרבה פעמים אנחנו לא מודעות לכך שאנחנו צריכות לטפל ברצפת האגן שלנו ולמה שנדע? מעולם לא דיברו איתנו על כך. בכל מקרה, לפני שזה יתגלגל לפוסט טנטרום שבו אני זועמת על כך שאנחנו לא יודעות מספיק על רצפת האגן שלנו, החלטתי לנקות בגישה אקטיבית יותר ולפנות ליעל זעירי, פיזיותרפיסטית ומורה ליוגה שעוסקת ומתמחה בטיפול בכאב ושיקום רצפת האגן. יעל, הבמה שלך.
רצפת האגן.
בשנים האחרונות מדברים יותר ויותר האזור המסוים הזה בגוף, ועדין:
*לרובנו, רצפת האגן היא עדין לגמרי תעלומה.
*רק המחשבה על צמד המילים האלו מעוררת בנו המון רגשות ומחשבות.
*יש מחסור ממשי בידע על רצפת האגן, וזה כואב לי כל כך, כי זה חלק מדהים, מרתק ומופלא בגוף, שמקושר לכל התפקודים הבסיסיים שלנו: פיפי, קקי, סקס ועוד!
חינוך זו מילת המפתח
חשבי מה את יודעת על רצפת האגן? מה את יודעת על הפות? מה לימדו אותך?
כפיזיותרפיסטית רצפת אגן, אני פוגשת בקליניקה בכל יום נשים מופלאות, שלא לימדו אותן דבר! ההורים לא העזו לדבר על איבר המין, לספר מהו כל פתח ולאן הוא מחובר, לדבר על כך שכל פות שונה ויפה, אין זהה. אם דיברו על משהו בבית ספר, בשיעורי חינוך מיני, בדרך כלל לימדו קצת על הוסת, קצת על מניעת הריון, שום דבר על חשיבות האזור הזה, שום דבר על הנאה, על מיניות, על עונג!
מכיוון שלא לימדו אותנו כלום, אנחנו מתחילות את המסע הזה, בתחושת ניתוק מהאזור הזה בגופנו, חלק גדול מאיתנו מעולם לא הסתכלו במראה, מעולם לא ראו כיצד נראה הפות שלהם. אחת מהסיבות שאני משוגעת על העבודה שלי (יש הרבה סיבות), היא שאני זוכה בכל יום ללוות נשים בתהליך המופלא של להכיר את גופן. הצעד הראשון בהכרות עם הגוף, זה ללמוד. ידע זה כוח! אז בואי נצא לדרך.
הבסיס, איפה נמצאת רצפת האגן שלנו
דמייני קערה של עצמות, זה האגן שלך! עצם הזנב היא החלק האחורי של הקערה ועצם הפוביס (האזור הקשה מעל הפות שלנו) היא החלק הקדמי. בתוך האגן שלנו נמצאים שלושה איברים חשובים מאד, שלפוחית השתן (הקדמית ביותר), אחריה הרחם, ולבסוף הרקטום, סוף הצינור של מערכת העיכול, שממוקם מאחורה, צמוד לעצם הזנב.
בחלק הקדמי של האגן שלנו, הפות, איבר המין הנשי שלנו. ובו מלמעלה למטה: דגדגן (אתן יודעות כמה עצום הוא? תכלס מגיע לו פוסט שלם משל עצמו!), פתח השופכה (משם יוצא הפיפי), פתח הנרתיק.
בחלק התחתון אחורי של האגן שלנו נמצא את פי הטבעת.
בתוך קערת האגן, מלבד שלושת האיברים, יש כמובן גם מערכת שלמה של עצבים, כלי דם, רקמות רכות ושרירים. כל המערכת הזו, היא רצפת האגן שלנו.
כשרצפת האגן יוצאת לעבודה
כדי לדעת מה שלום רצפת האגן שלך, אני רוצה קודם כל, לספר לך מהם התפקידים שלה.
1. שרירי רצפת האגן, כמו כל שריר אחר בגופך, יודעים להתכווץ ולהשתחרר. כשהשרירים האלו מתכווצים, הם סוגרים על שלושת הפתחים, פתח השופכה, הנרתיק ופי הטבעת ולכן מאפשרים לנו להתאפק.
2. מה שרובנו לא יודעות, זה שבכדי להתרוקן, להוציא החוצה, פיפי וקקי, שרירי רצפת האגן צריכים להשתחרר ולהרפות. זה דבר מדהים ומטורף בעיניי! לשרירי רצפת האגן תפקידים קריטיים גם בכיווץ שלהם וגם בשחרור שלהם. מתי עוד אנחנו צריכות רצפת אגן משוחררת? כשאנחנו רוצות לקיים יחסי מין, וכשאנחנו רוצות להוציא תינוק החוצה.
3. לשרירים האלו תפקיד חשוב ביחסי מין. אלו השרירים שמתכווצים כשאנחנו מגיעות לאורגזמה.
4. בנוסף, הם חלק מהמערכת התומכת באיברים, למניעת צניחת איברי אגן (זה קורה להרבה מאיתנו, וזה הרבה פחות מפחיד ממה שזה נשמע!)
5. בנוסף לכל זה, (אתן מאמינות שיש עוד?) שרירי רצפת האגן עובדים ביחד עם שרירי הבטן, הגב כדי לשמור עלינו יציבות וזקופות.
ואו, נכון?
סימנים שיעזרו לך להבין מה שלום רצפת האגן שלך
הסימן הראשון לכך שמשהו עובד פחות טוב, זה אם את מרגישה שמשהו לא בסדר. סמכי על עצמך! אם את לא בטוחה מה קורה בגוף, אל תהססי לשאול שאלות, אל תחששי לברר, אל תדחי!
יש המון אנשי מקצוע טובים, רופא/ת המשפחה, רופא/ת הנשים, פיזיותרפיסטית, ואם את נתקלת באיש מקצוע שלא עושה לך טוב, חפשי מישהו אחר.
רצפת האגן שלנו רגישה ומשתנה לאורך החיים ונשים רבות חוות אפילו שינוים ורגישות בימים מסוימים במחזור החודשי. יש כמובן תקופות בחיים שמאתגרות אותה במיוחד, כדוגמת הריון ולידה וגיל המעבר. אם את מרגישה כאבים כלליים באגן, או תחושת כובד, זה יכול להיות סימן לכך שיש יותר מדי עומס על רצפת האגן. הנה עוד כמה סימנים, מחולקים לפי מערכות הגוף.
מערכת השתן – דליפות שתן, הליכה מרובה לשירותים, תחושה שהשלפוחית שלנו שולטת בנו ולא להפך, דחיפות, קושי להתרוקן, דלקות שתן חוזרות ועוד.
מערכת העיכול – עצירות, שלשולים, כאבים בפי הטבעת, טחורים, פיסורה, חוסר יכולת להתאפק.
מערכת המין – כאבים ביחסי מין, חוסר יכולת להגיע לאורגזמה, כאבים בעוררות מינית.
איך מטפלים ברצפת האגן?
כשמטופלת מגיעה לפיזיותרפיה של רצפת האגן, אני רוצה להכיר אותה הכי טוב שאני יכולה. אז מתחילים בשאול המון שאלות. בהמשך אנחנו מסתכלות ביחד על היציבה, על הנשימה, על שרירי הבטן, הגב, הירכיים. בהמשך אנחנו עושות בדיקה וגינלית, ממש כמו אצל רופא הנשים, כדי לחוש את העבודה של רצפת האגן.
מה עוד כולל טיפול ברצפת האגן?
*שינויים באורח החיים, בהרגלי השתיה, התזונה והרגלי ההתרוקנות.
*פעילות גופנית: מה שאת אוהבת, מה את רוצה לעשות וחוששת, איך להחזיר אותך להיות פעילה וחזקה.
* שחרור של השרירים, על ידי תרגילים, הרפיה, עיסוי
*חיזוק של השרירים, כמו שמחזקים כל שריר בגוף, בהעלאת עומס הדרגתית!
*נשימה, יש קשר נפלא ויפהפה בין הסרעפת לרצפת האגן ואנחנו לומדות איך נשימה יכולה לשפר את מצב רצפת האגן מיד.
רצפת האגן אחרי הריון ולידה
בתקופת ההריון, כשהעובר גדל, עומס גדול מאד נופל על רצפת האגן. עם גדילת העובר, משתנה כל המערך הפנימי באגן שלנו, יש פחות מקום לשלפוחית השתן, וגם מערכת העיכול צריכה לשנות קצת את המיקום שלה. כל זה בנוסף כמובן לשינויים הכלליים בגוף, נפח הדם גדל מאד, המון נוזלים, הורמונים משנים ומשתנים והכל כדי להכין אותנו ללידה. גוף מדהים יש לנו.
הורמונים משנים ומשתנים והכל כדי להכין אותנו ללידה. גוף מדהים יש לנו.
ומה קורה בלידה? שרירי רצפת האגן נמתחים בצורה יוצאת דופן בכדי שהתינוק יוכל לצאת, לעיתים הם נקרעים, בחתך יזום או בקרעים ספונטניים. כל זה מצריך תקופת החלמה של הגוף, ממש ממש תקופת החלמה, וכל זה בזמן שיש לנו תינוק קטן לדאוג לו. לא תמיד אנחנו יודעות כמה חשוב לתת לגוף את המנוחה שהוא זקוק לו, ובהמשך לבנות מחדש את הכוח של רצפת האגן ושל הגוף כולו.
כשחושבים על זה, זה די מדהים שבמהלך ההריון אנחנו פוגשות את הרופא, כל חודש, כדי לוודא שהכל עובר כמו שצריך, איתנו ועם העובר, בדיקות דם, בדיקות שתן, אולטרהסאונדים. ואחרי ההריון? פעם אחת אחרי 6 שבועות, הכל בסדר וצאי לדרך. את יכולה לעשות הכל. לפעמים אנחנו צריכות עזרה מקצועית שבוע אחרי לידה, ולפעמים 6 שבועות אחרי, עוד יש הרבה עבודה לפני שאפשר לחזור לחשוב על יחסי מין או על ספורט.
מה חשוב לי שתדעי? גם בהחלמה שלנו אחרי הריון ולידה לכל אחת יש את הסיפור שלה, וכל אחת מיוחדת, ובכל זאת יש כמה קווי דימיון:
כולנו צריכות מדי פעם לנוח.
כולנו צריכות ללמוד לבקש עזרה.
כולנו צריכות לדרוש עזרה מקצועית כשאנחנו זקוקה לה.
פיזיותרפיסטית ומורה ליוגה. אחרי כעשור של עבודה במכוני פיזיותרפיה בקופת חולים, הפכתי להיות עצמאית, וגיליתי כמה אני נהנית להיות הבוסית של עצמי, לטפל באנשים כראות עיניי, לייצר תוכן ובאופן כללי, להיות אני, במלוא מובן המילה, גם בעסק.
אני עוסקת בטיפול בכאב ובשיקום רצפת אגן ומקבלת מטופלות בקליניקה שלי, בעומר. ניתן לקרוא על כך עוד כאן וכאן.