אדמומיות בעור, בואו נדבר על זה: מדובר בתופעה נפוצה מאוד שעלולה גם לגרום לחוסר ביטחון עצמי. בפוסט הזה ננסה להבין מדוע בעצם אנחנו מאדימות והאם יש דרך להפחית את האדמומיות – ואולי אפילו להיפטר ממנה לחלוטין?
למה אנחנו מאדימות?
אחת הסיבות העיקריות שבגללן אנחנו מאדימות היא רוזציאה. מדובר במחלה של העור, שפעמים רבות מופיעה מעל גילאי 30, נפוצה מאוד בקרב בעלות עור בהיר. הסיבות להופעת המחלה לא בדיוק ידועות אבל משערים שזה שילוב של גנטיקה עם כל מיני טריגרים סביבתיים (שבהם עוד ניגע בהמשך). רוזציאה מתבטאת ב”האדמה” במצב של שינוי בתחושות (כעס, סטרס, מבוכה וכו’), כשחם (למשל אחרי אימון גופני) ולאחר אכילת מזון חריף – כל הסיטואציות שגורמות להרחבת כלי הדם. רוזציאה מתבטאת גם באדמומיות או ורדרדות קבועה באזור הלחיים, כתוצאה מקופרוז שהם בעצם נימי דם מורחבים שיוצרים את האדמומיות וגם עשויים להיות אחראיים להופעה של מעין קורי עכביש אדמדמים, בעיקר באזור האף וכאמור גם הלחיים.
סימפטום שלישי הוא הופעה של פצעונים דמויי אקנה, רק שהם נטולי קומודונים ומופיעים בעיקר באזור האף והפה. חשוב לציין שיש כל מיני סוגים של רוזציאה ומדובר במצב של העור המצריך אבחון מקצועי. אם תנסו לאבחן את עצמכן באופן עצמאי בגוגל אתן עלולות להיתקל באימג’ים קשים המתארים רוזציאה מתקדמת מאוד שכוללת גם שינוי מאסיבי בטקסטורת העור וזה ממש לא כך בכל המקרים, אז קודם כל לא להיבהל!
יש לציין שקופרוז אמנם מזוהה עם רוזציאה אבל יכול להתפתח גם בלי קשר אליה, הרבה פעמים כתוצאה מהריונות, חשיפה לשמש, פגיעות באזור הראש וכמובן הפקטור המכריע – גנטיקה.
כשמדובר בטיפול בבעיה, חשוב מאוד למצוא את רופא העור הנכון כי יש להם לעתים נטייה לאבחן רוזציאה בתור אקנה או סבוריאה. הרבה פעמים כשמטופלים מגיעים לרופא עור ומתלוננים על אדמומיות פתאומית שלא עוברת, זה בעצם סימפטום ראשוני לרוזציאה. אם לעומת זאת, העור יותר ורדרד ונוטה לגרד ולהציק, סיכוי טוב שמדובר באקזמה של העור – מה שיכול להיווצר כתוצאה מחומר שעורר ריאקציה בעור שלכן אבל זה גם יכול להיות מוצר שהשתמשתן בו באופן קבוע ולפתע העור שלכן פיתח אליו תגובה אלרגית.
איך מטפלים בזה?
הרבה מאוד גורמים עלולים להשפיע על האדמומיות של העור ולא תמיד הסיבות מובנות אפילו לרפואה המודרנית. ידוע שרוזציאה לא ניתנת לריפוי מוחלט אבל ניתן לשלוט בה ולמזער את הסימפטומים המלווים בה. אם באופן כללי אתן מזהות את עצמכן כבעלות עור רגיש מאוד הנוטה לריאקציות, יש כמה דברים באורח החיים שלכן שאתן יכולות לשנות כדי להפחית את תופעת האדמומיות:
+ להימנע משתיית אלכוהול, עישון ואכילת מאכלים חריפים
+ להימנע ממקלחות במים חמים מאוד
+ להימנע במידת האפשר מסטרס (Easier said than done)
+ להקפיד על תזונה מאוזנת
מה לגבי טיפוח?
גם לטיפוח כמובן יש חלק חשוב בשליטה באדמומיות. כלל האצבע שלי לגבי בעלות עור רגיש ונוטה לאדמומיות הוא להיזהר מאוד בעשיית נסיונות עם כל מיני מוצרים שונים (העור שלכן ממש לא בנוי להיות מעבדת ניסויים!), להימנע מלאבחן לעצמכן את העור ולהקפיד לעשות שימוש במוצרים עדינים בלבד. עוד כמה טיפים חשובים:
+ להימנע מניקוי פנים מקציף או אגרסיבי, להעדיף ניקוי פנים קרמי או על בסיס ג’ל בלבד.
+ להימנע מפילינג פיזיקלי
+ גם מפילינג כימיקלי מסוג אלפא הידרוקסי הייתי מאוד נזהרת ואולי לכל היותר משתמשת בחומצה מנדלית שהיא העדינה ביותר ובעלת המולקולות הגדולות ביותר.
+ לעשות שימוש במקדם הגנה בכל יום, גם בחורף. אני לא יכולה להדגיש כמה הסעיף הזה חשוב מכיוון שמניעה זה חלק חשוב בשליטה באדמומיות. בהקשר הזה חשוב לציין שכדאי מקדם הגנה פיזיקלי ולא כימיקלי מכיוון שמקדם הגנה כימיקלי ממיר את אנרגיית השמש לאנרגיית חום, מה שיכול להזיק לעור אדמומי. תוכלו לקרוא עוד על דרכי הפעולה של מקדמי ההגנה בפוסט הזה.
+ עשיית שימוש במוצרים נטולי רכיבי בישום, בעלי רכיבים מזינים שמסייעים להרגיע, להזין ולחזק את ההגנות הטבעיות של העור.
+ לעשות שיעורי בית ברכיבים כדי להבין מה אתן מניחות על הפנים שלכן, מה עלול להזיק לכן ומה יכול להועיל. המגזין שלי כמובן עומד לרשותכן לטובת העניין.
+ להעדיף מוצרים טבעיים בעלי פורמולות כמה שיותר פשוטות עם רשימת רכיבים נקייה ומצומצמת.
+ להימנע מניקוי יתר של הפנים ולהקפיד לשטוף אותן במים פושרים בלבד.
+ להימנע ממסיכות ומוצרים שמתחממים במגע עם העור
+ רכיבים שיכולים להועיל לשגרת הטיפוח שלכן: פפטידים, אנטי אוקסידנטים וסרמידים מכיוון שהם מסייעים לבנות את ההגנות הטבעיות של העור.
+ גם שמנים אתריים ורכיבי בישום ממקור טבעי עשויים לגרות את העור שלכן ולכן כדאי לשים לב לזה.
רכיבים פעילים
על אף שהמלצתי לעשות שימוש זהיר מאוד ברכיבים פעילים וברכיבים באופן כללי, חוץ מחיזוק העור, יש צורך בכל זאת לעשות שימוש ברכיבים פעילים מסוימים כדי גם לשפר את מצב העור ולא רק להגן עליו. ויטמין C, חומצה אזלאית ורטינואיד יכולים לשפר את מצב העור (כמובן שלא הכל בבת אחת), בחלק מהמקרים עלול להיות גם צורך במרשם אנטיביוטיקה. כמו כן, יש מקרים שבהם טיפול לייזר בשילוב משלים יכולים לעזור, כמו למשל בהעלמת קופרוז.
הרציונל להעדיף רטינואיד וחומצה סליצילית לדוגמה על פני חומצות AHA? השניים הראשונים פועלים בשכבות העמוקות יותר של העור בעוד AHA (ולצורך העניין גם פילינג פיזיקלי) פועלים על שכבות האפידרמיס החיצוניות. עור שגם ככה נוטה לגירוי ורגישות ברמה הזו, עלול להגיב רע אפילו יותר לפילינג שפועל על השכבות החיצוניות של העור. כדי לקרוא ולהבין עוד על צורת הפעולה של חומצות, ממליצה לכן לקרוא את הפוסט הבא.
בשורה התחתונה, זה לגמרי נורמלי אם העור שלכן לא לגמרי אחיד ולא כולן יכולות להיוולד עם עור פורצלן חלק לחלוטין (או לחילופין לשמור עליו כזה לאורך השנים). אם אתן מרגישות שאתן סובלות מאדמומיות שמצריכה טיפול ואתן מרגישות שהעור שלכן מאוד רגיש וריאקטיבי, אני ממליצה בחום להתייעץ עם רופא עור ולא לחשוב שאתן יכולות לטפל בעצמכן עם מוצרים מאייהרב וסרטונים ביוטיוב.
כפי שניתן לראות, עור רגיש יכול לפתח ריאקציה לכל מיני גורמים – החל מגורמים גנטיים ועד גורמים סביבתיים ולא תמיד אפשר לדעת מה גורם לו להגיב ולבודד את הטריגרים. יחד עם זאת, אפשר לפתח אורח חיים שיטיב עם העור הרגיש, גם ברמת שגרת הטיפוח וגם ברמת חיי היום יום, זה פשוט מצריך אתכן להיות יותר מודעות למה שאתן מכניסות לגוף ומורחות על הפנים.
מקווה שהפוסט היה מועיל!
לפוסט הזה יש 4 תגובות
היי לובה.
בגלל הפוסט המדהים שלך אני רוצה לרכוש את הקלינסר רוז היפ של הינדי לי.
רק רוצה לדעת :
האם הוא במרקם ג'ל?
והאם הוא מתאים לשלב 2 של הניקוי הכפול לאחר שאני מורידה את האיפור בשמן (כי הבנתי שגם הוא מכיל שמנים..)
היי אורטל, הוא לא במרקם ג'ל – הוא יותר קרמי, מתאים לשלב השני של הניקוי לאחר הסרת האיפור בשמן
השמנים שבו מיועדים להשאיר את העור רך ומלא בלחות לאחר הניקוי, לא למטרת פירוק האיפור
היי לובה. איזה כיף שאת עושה פוסט בנושא הזה.
אני מתקשה לאבחן את האדמומיות שלי זמן רב כיוון שא. יש לי אותה מילדות
ב. העור שלי לא רגיש, לא זכורים לי מוצרים שעשו נזק לפנים
ג. מלבד אדמומיות העןר שלי חלק רוב הזמן, לפעמים יוצא חצקון פעם ב.
כשאני מחפשת סרטונים ומידע בכללי על טיפול באדמומיות, אני מגיעה תמיד לסרטונים על טיפול באקנה/ רוזיצאה, שלמעט המאפיין של האדמומיות, שאר המאפיינים לא נראים לי תואמים למצבי.
האם מהידע שצברת(יודעת שאת לא רופאה)ידוע לך על מקרים אחרים של אדמומיות "סתם ככה"?
אם את מתקשה לאבחן את זה בעצמך אך האדמומיות שלך בכל זאת מפריעה לך – הייתי מתייעצת עם רופא עור בנושא. זה בהחלט לא נשמע שיש לך אקנה, אבל יש ספקטרום רחב של רוזיצאה שאפשר להימצא עליו.