לא היה לי מושג את מי אני עומדת לפגוש כשנחתתי ברחובות: התכתבתי עם חנה בקצרה במייל, חשבון האינסטגרם שלה היה פרטי, מעולם לא שוחחנו מעבר לכך. ידעתי שיש לה סיפור חיים כל כך מעניין שאני חייבת לבחור בה בתור זו שתחנוך את חזרתו של מדור ביקורי הבית שלנו. אז נחתתי ברחובות בשישי בבוקר לפני כמה שבועות וקיוויתי לטוב.
עמדה מולי בחורה צעירה מאוד, חריפה מאוד, עם לבוש צבעוני. חנה היא הטיפוס שמעמת אותך מול כל הדיעות הקדומות והסטריאוטיפים שיש לך בראש לגבי כל מיני מגזרים. דמיינתי אותה כבחורה שקטה, אולי אפילו חסרת ביטחון וגיליתי את אחת הנשים הצעירות המרשימות ביותר שהכרתי לאחרונה. אז עם סיפתח כזה, אני מניחה שאתן רוצות מאוד להכיר את חנה.
חנה, בת 20, בתפקיד פיקודי בצבא. היא אחת מתוך חמישייה, נולדה לתוך משפחה חרדית השייכת לחסידות חב"ד. ההורים שלה עלו מרוסיה בהריון עם החמישיה, אחרי שאמא של חנה עברה שם את הטיפולים כדי להרות. כיום ההורים שלה גרושים, אבא שלה והאחים שלה ממשיכים לחיות באורח חיים חרדי, בעוד שחנה ואמא שלה חזרו בשאלה, אמא שלה אפילו הביאה לאחרונה תינוק נוסף לעולם.
כשרואים את הלוק של חנה ואת החדר הצבעוני שלה בעליית הגג בדירתה של אמה, קופצים מיד לסטריאוטיפ השני: חוזרת בשאלה שהלכה לקיצון השני אחרי שכל חייה הכירה רק את אורח החיים החרדי וכעת רוצה לברוח ממנו כמה שיותר רחוק. מהר מאוד מגלים שחנה לא כזו, ואמנם יש לה לא מעט ביקורת גם על אורח החיים החרדי, אבל גם על זה החילוני – ובעיקר תחושה שהיא אאוטסיידרית בשני העולמות.
חנה מנסה היום למצוא את הדרך הייחודית שלה בדיוק כמו בכל דבר אחר – הסגנון האישי, האופנה, העיצוב, כך גם בדת. לחיילים שלה בטירונות היא מסבירה על אסון הר מירון כדי שיבינו את עומק הטרגדיה והמשמעות הדתית שלו, ובמקביל חולמת לעבור לתל אביב בתקווה שזו עיר שתכיל אותה על כל המורכבויות שבה. החיבור הזה בין החלקים השונים בזהות שלה הוא נושא שאפשר לדבר עליו ימים שלמים והוא מאתגר בלשון המעטה.
מורכבות ללא ספק הפכה לנושא השיחה המהותי שלי עם חנה, שהספיקה לחוות לא מעט מזה בחייה הצעירים. המורכבות בקשר עם אחים והורים שחיים אורח חיים שונה ממנה המורכבות בלהיות אחת מתוך חמישה אחים תאומים והאופן שבו זה משפיע לא רק על הקשר איתם אלא גם עם ההורים, הנסיון ליצור בידול עצמי ולמצוא את הדרך הייחודית שלה. המורכבות בשילוב אורח חיים שהוא ברובו חילוני לצד הרצון לשמר חלקים במסורת היהודית וזה ממשיך עוד ועוד, ופוגש אותה בהרבה נקודות בחייה. הדלת שלה, שמקושטת בסטיקרים מכל עולמות התוכן שלה ממחישה בצורה הכי טובה את הרבדים השונים בחיים ובאישיות שלה.
הרצון הזה בבידול יכול בהחלט להסביר איך כבר בגילה הצעיר יש לה טביעת אצבע כל כך מובחנת: החדר שלה, הלוק שלה -הכל מרגיש 100% חנה וממש ברור איך הכל מתכתב יחדיו. כשהיא חוזרת בסופ"שים ובחופשות מהצבא היא בדרך כלל יוצרת, גם את השולחן בחדר שלה יצרה לבד על סמך פרויקט DIY שראתה באינסטגרם. את הפריטים שלה היא מלקטת בכל מיני מקומות ומעידה עליהם שהם זולים אך משמעותיים לה, מה שמסביר איך לכל כך הרבה פריטים יש סיפור מעניין על איך קנתה או קיבלה אותו.
מדובר בבחורה ישירה מאוד שניכר שאין נושאים שהם מבחינתה טאבו. גם בנושאים הרגישים ביותר בחייה, הקשורים במשפחה שלה ובדת – דיברה ברהיטות ובגלוי, מבלי שתתעורר בי אי נוחות, להיפך, רק רציתי לשמוע עוד ועוד מה יש לה לומר – ותמיד היה לה. תחומי העניין שלה כוללים משחק ואמנות, ובכל הזדמנות שיש לה היא משקיעה בפרינט חדש או ביצירה מעניינת, כדי להמשיך ולקשט את קירות עליית הגג.
אחריי היא התחילה לעקוב לא מזמן ובאופן כללי לעקוב אחרי אנשים באינסטגרם הוא קונספט שעדיין זר לה. במרחבים הוירטואליים היא רגילה עדיין להתקיים בדיסקרטיות למרות שהיא נהנית לצפות ולמצוא השראה. בפעם הראשונה שהעיזה לכתוב לי היה אחרי שכבר ביקרתי אצלה, כששיתפתי טיזר שאני עורכת את אחת התמונות שלה לפוסט. גם עליי היא השפיעה עמוקות, יצאתי מהביקור במחשבות על החוויות שמעצבות את האישיות שלנו בגילאים שלה לטוב ולרע, נפעמת מהאופן שבו אצל חנה החוויות באות לידי ביטוי בעיצוב, אמנות ומערבולת של פרינטים וצבעים שמחים.
חנה, היה לי הכבוד להכיר אותך ואיזה כיף שאת חונכת את חזרתו של המדור האהוב עליי ביותר (ואני יודעת שגם על חלק מכן).